trzy bryły w sobie
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
trzy bryły w sobie
W dany ostrosłup prawidłowy, którego podstawą jest kwadrat o boku a, wpisano kule oraz stożek styczny do kuli i ścian ostrosłupa, którego wierzchołkiem jest wierzchołek ostrosłupa. Wiedząc, że ściana boczna jest nachylona do podstawy pod kątem alpha , wyznacz stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola kuli. Ja to zadanie liczyłem już kilka razy na kilka sposobów i nic mi nie wychodzi. Dzięki za pomoc i jakieś wskazówki.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
trzy bryły w sobie
Stożek:
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}a}\)
\(\displaystyle{ l}\) policzysz z \(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{ \frac{1}{2}a }{l}}\)
Kula
Promień policzysz z Promień okręgu wpisanego w trójkąt
\(\displaystyle{ r= \frac{2P_{trojkata}}{a+2l}}\)
(boki trójkąta to a,l,l. Wysokość trójkąta to wysokość ostrosłupa, da się policzyć z cosinusa)
Masz może do tego odpowiedź?
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}a}\)
\(\displaystyle{ l}\) policzysz z \(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{ \frac{1}{2}a }{l}}\)
Kula
Promień policzysz z Promień okręgu wpisanego w trójkąt
\(\displaystyle{ r= \frac{2P_{trojkata}}{a+2l}}\)
(boki trójkąta to a,l,l. Wysokość trójkąta to wysokość ostrosłupa, da się policzyć z cosinusa)
Masz może do tego odpowiedź?
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
trzy bryły w sobie
Ten wynik w liczniku w nawiasie to powinien być (1-cos alpha )-- 21 lut 2011, o 16:07 --no i do kwadratu nawia tak jak Ty masz tylko to w nawiasie inaczej
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
trzy bryły w sobie
No właśnie, albo w książce jest błąd, albo ja gdzieś go zrobiłam. Niestety nie mogę go znaleźć.
Rób według wskazówek z poprzedniego posta. Sprawdzimy wyniki.
Rób według wskazówek z poprzedniego posta. Sprawdzimy wyniki.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
trzy bryły w sobie
Jak z tego:
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{ \frac{1}{2}a }{l}}\)
mogła wyjść inna tworząca?
\(\displaystyle{ R_{kuli}= \frac{a sin\alpha}{2(cos\alpha+1)}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{ \frac{1}{2}a }{l}}\)
mogła wyjść inna tworząca?
\(\displaystyle{ R_{kuli}= \frac{a sin\alpha}{2(cos\alpha+1)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
trzy bryły w sobie
Ja liczyłem tak jak mi wója podał i w liczniku mam a(1-cosalpha) a w mianowniku 2cosalpha (1+cosalpha) Tak mi wyszło z wyliczeń co wója mi powiedział od czego zacząć i z czego skorzystać. A promień kuli mi się zgadza z Tobą:)-- 21 lut 2011, o 20:57 --I później z podobieństwa trójkątów wyznaczyłem znowu promień kuli i porównując otrzymałem równanie z którego wyznaczyłem tworzącą stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
trzy bryły w sobie
No już wiem chyba gdzie masz błąd. tgalpha=frac{h}{frac{1}{2}} a cosalpha =frac{R}{h-R} no i jeszcze cosalpha=frac{frac{1}{2}a}{w} gdzie w to jest wysokość ściany bocznej prowadzona z wierzchołka ostrosłupa. Można tak zakładać ?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
trzy bryły w sobie
Po konsultacji ze specjalistą informuję, że bład jest w odpowiedzi, a nie w moim rozwiązaniu.
Prawidłowy wynik to
\(\displaystyle{ \frac{(cos\alpha+1)^2}{4cos\alpha sin^2\alpha}}\)
Prawidłowy wynik to
\(\displaystyle{ \frac{(cos\alpha+1)^2}{4cos\alpha sin^2\alpha}}\)