Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego o podstawie trójkątnej, w którym krawędź podstawy ma długość \(\displaystyle{ k}\), a kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\).
Objętość policzyłem, nie wiem jak pole powierzchni.
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego
jeżeli policzyłeś objętość, to policzyłeś wysokość ostrosłupa --> z pitagorasa policz wysokość ściany bocznej.
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego
A ściany boczne to rozumiem są trójkąty równoramienne?
\(\displaystyle{ h_{s.b.}^{2} = (tg \alpha \cdot k)^{2} + k^{2}}\) ?
\(\displaystyle{ h_{s.b.}^{2} = (tg \alpha \cdot k)^{2} + k^{2}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego
do wyliczenia wysokości ostrosłupa bierzesz połowę przekątnej podstawy;
do wyliczenia wysokości ściany bocznej bierzesz połowę podstawy.
Może napisz swoje obliczenia ?
do wyliczenia wysokości ściany bocznej bierzesz połowę podstawy.
Może napisz swoje obliczenia ?