wyznacz przekatna prostopadloscianu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: Pulpecik »

wyznacz przekatna prostopadloscianu o objetosci 80, jesli krawedzie tego prostopadloscianu sa w stosunku 5:8:16-- 18 lut 2011, o 18:04 --Jak mam obliczyc te boki?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: sushi »

boki
\(\displaystyle{ a=5x}\)
\(\displaystyle{ b=8x}\)
\(\displaystyle{ c=16x}\)
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: Pulpecik »

ma to teraz podstawic do wzoru na objetosc?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: sushi »

tak
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: Pulpecik »

\(\displaystyle{ 5x*8x*15x=80}\)
\(\displaystyle{ 640x ^{3} =80}\)
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: sushi »

ile wynosi \(\displaystyle{ x^3}\) a potem \(\displaystyle{ x}\)??
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: Pulpecik »

\(\displaystyle{ x ^{3} = \frac{640}{80}}\)
\(\displaystyle{ x=2}\) tak?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: sushi »

ja wiem ze TY lubisz dzielic to po chinsku

jak mamy \(\displaystyle{ 2x=1}\) to \(\displaystyle{ x=...}\)
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: Pulpecik »

to jak ma byc? \(\displaystyle{ \frac{80}{640}}\)??
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: sushi »

tak
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: Pulpecik »

Matko....-- 18 lut 2011, o 18:22 --moge to skrocic? ajk sie da?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: sushi »

nalezy skrocic !!
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: Pulpecik »

\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}}\)
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: sushi »

ile wychodzi "a", "b" , "c" i pod wzor na "d" ktory podalem w poprzednim zadaniu
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: Pulpecik »

\(\displaystyle{ a=2.5}\)

\(\displaystyle{ b=4}\)
\(\displaystyle{ c=8}\)-- 18 lut 2011, o 18:31 --po co mi przekatna? \(\displaystyle{ d= \sqrt86.25}\)
ODPOWIEDZ