wyznacz przekatna prostopadloscianu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: Pulpecik »

wyznacz przekatna prostopadloscianu o krawedziach \(\displaystyle{ 9m,12m,20m.}\)

-- 18 lut 2011, o 17:43 --

\(\displaystyle{ a=12,b=9,h=20}\)-- 18 lut 2011, o 17:46 --Przekatna mi wyszla\(\displaystyle{ 25m}\)dobrze?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: sushi »

\(\displaystyle{ d^2=a^2+b^2+c^2}\)

d- przekatna bryły
a,b,c- krawedzie bryły
Ostatnio zmieniony 18 lut 2011, o 16:52 przez sushi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: Pulpecik »

Ja policzylam najpierw przekatna podstawy. pitagorasa. moge tak?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: Afish »

Możesz. Wzorek podany przez sushi, wziął się z Twojego sposobu - dwukrotnie zastosowane twierdzenie Pitagorasa.
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: Pulpecik »

i wyszlo mi ze przekatna podstawy=15m. nastepnie obliczylam przekatna prostopadloscianu tez z pitagorasa. \(\displaystyle{ 20 ^{2} +15 ^{2} =przekatna prostopadloscianu.}\)
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: sushi »

trzeba liczyc dwa razy Pitagorasa--> tylko nie wiadomo ktore krawedzie tworza podstawe

a tak masz juz gotowy wzor do nauki
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: Pulpecik »

no i wyszlo ze przekatna prostopadloscianu =\(\displaystyle{ 25m}\)-- 18 lut 2011, o 17:58 --z tego wzoru wyszlo mi tez 25m.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: sushi »

wiec gra muzyka wzor do zapamietania
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

wyznacz przekatna prostopadloscianu

Post autor: Pulpecik »

dziekuje;)
ODPOWIEDZ