Wyznacz dlugosc przekatnej szescianu
-
- Użytkownik
- Posty: 217
- Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Milicz
- Podziękował: 22 razy
Wyznacz dlugosc przekatnej szescianu
Wyznacz dlugosc przekatnej szescianu o objetosci 1litra. wynik podaj w dokladnosci do 1mm.
Wyznacz dlugosc przekatnej szescianu
Dwa razy twierdzenie Pitagorasa. Zaznacz w sześcianie odpowiednie trójkąty prostokątne.
-
- Użytkownik
- Posty: 217
- Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Milicz
- Podziękował: 22 razy
Wyznacz dlugosc przekatnej szescianu
zaznaczylam. przekatna szescianu =\(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\)
przekatna podstawy=\(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ h=a}\)
\(\displaystyle{ V=Pp*H}\)
\(\displaystyle{ Pp=a ^{2}}\)-- 18 lut 2011, o 15:59 --I co mam z tym zrobic?
przekatna podstawy=\(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ h=a}\)
\(\displaystyle{ V=Pp*H}\)
\(\displaystyle{ Pp=a ^{2}}\)-- 18 lut 2011, o 15:59 --I co mam z tym zrobic?
Wyznacz dlugosc przekatnej szescianu
Ile to jest jeden litr? Jak wygląda sześcian o objętości jednego litra? Z tym masz problemy, nie z przekątną Gdybyś znała krawędź, byłoby łatwo.
-
- Użytkownik
- Posty: 217
- Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Milicz
- Podziękował: 22 razy
Wyznacz dlugosc przekatnej szescianu
\(\displaystyle{ 1l=dm ^{3}}\)
-- 18 lut 2011, o 16:08 --
\(\displaystyle{ 1dm ^{3} =1000cm ^{3}}\)-- 18 lut 2011, o 16:13 --wyjdzie \(\displaystyle{ 1000 \sqrt3mm}\) ??
-- 18 lut 2011, o 16:08 --
\(\displaystyle{ 1dm ^{3} =1000cm ^{3}}\)-- 18 lut 2011, o 16:13 --wyjdzie \(\displaystyle{ 1000 \sqrt3mm}\) ??
-
- Użytkownik
- Posty: 217
- Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Milicz
- Podziękował: 22 razy
Wyznacz dlugosc przekatnej szescianu
nom krawedz to\(\displaystyle{ a}\). Jesli przekatna to\(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\) to jesli przekatna ma \(\displaystyle{ 1000 \sqrt{3} mm to a czyli krawedz ma 1000mm tak?}\)