Oblicz objetosc Stozka
-
- Użytkownik
- Posty: 217
- Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Milicz
- Podziękował: 22 razy
Oblicz objetosc Stozka
Oblicz objetosc Stozka,ktorego przekrojem osiowym jest trojkat prostokatny rownoramienny o polu 4.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Oblicz objetosc Stozka
zrób rysunek, napisz wzór na objętość, zaznacz potrzebne wielkości, z pola policz ramiona trójkąta - tworzące stożka, dalej - jego podstawę ( w nie zawiera się promień ) i wysokość stożka.
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Oblicz objetosc Stozka
Podpowiem, że jeśli trójkąt jest jednocześnie równoramienny i prostokątny to jego przyprostokątne są tymi bokami o równej długości
-
- Użytkownik
- Posty: 217
- Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Milicz
- Podziękował: 22 razy
Oblicz objetosc Stozka
Zrobilam rysunek. Probowalamm zrobic kilkoma sposobami ale mi nie wychodzi. Moge prosic o pomoc?
-- 18 lut 2011, o 14:00 --
Wiem. I polowa tego trojkata po zlaczeniu moze dac kwadrat.-- 18 lut 2011, o 14:02 --jesli jedno pole =4. To dwa pola zlaczone dajace kwadrat =8 tak? wtedy ze wzoru na pole kwadratu liczymy a. dobrze mysle?
-- 18 lut 2011, o 14:00 --
Wiem. I polowa tego trojkata po zlaczeniu moze dac kwadrat.-- 18 lut 2011, o 14:02 --jesli jedno pole =4. To dwa pola zlaczone dajace kwadrat =8 tak? wtedy ze wzoru na pole kwadratu liczymy a. dobrze mysle?
-
- Użytkownik
- Posty: 217
- Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Milicz
- Podziękował: 22 razy
Oblicz objetosc Stozka
\(\displaystyle{ Ptrojkata=4.
2pola trojkata = kwadrat
czyli 2*4=8 tak?}\)
-- 18 lut 2011, o 14:10 --
\(\displaystyle{ P kwadratu= a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} =8}\)
\(\displaystyle{ a=2 \sqrt{2}}\)
-- 18 lut 2011, o 14:11 --
Dobrze mysle czy nie?-- 18 lut 2011, o 14:18 --Ktos umie to zrobic?
2pola trojkata = kwadrat
czyli 2*4=8 tak?}\)
-- 18 lut 2011, o 14:10 --
\(\displaystyle{ P kwadratu= a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} =8}\)
\(\displaystyle{ a=2 \sqrt{2}}\)
-- 18 lut 2011, o 14:11 --
Dobrze mysle czy nie?-- 18 lut 2011, o 14:18 --Ktos umie to zrobic?
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Oblicz objetosc Stozka
Oczywiście że umiemy, ale chodzi o to żebyś Ty też się nauczyła
Teraz policz przeciwprostokątną tego trójkąta która jest jednocześnie średnicą okregu który jest podstawą tego stożka. A wysokość tego trójkąta (ta wychodząca z przeciwprostokątnej) będzie wysokością tego stożka. Jak już to wyliczysz, wstawiasz do wzoru na objętość i pop problemie!
Teraz policz przeciwprostokątną tego trójkąta która jest jednocześnie średnicą okregu który jest podstawą tego stożka. A wysokość tego trójkąta (ta wychodząca z przeciwprostokątnej) będzie wysokością tego stożka. Jak już to wyliczysz, wstawiasz do wzoru na objętość i pop problemie!
-
- Użytkownik
- Posty: 217
- Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Milicz
- Podziękował: 22 razy
Oblicz objetosc Stozka
w takim razie \(\displaystyle{ l=4.}\) tak mi wyszlo. dobrze?-- 18 lut 2011, o 15:16 --\(\displaystyle{ a r=2 \sqrt{2}}\)