objętość ostrosłupów i graniastosłupów
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
objętość ostrosłupów i graniastosłupów
witam mam problem z zadankami:
zad 1 Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokatny o przyprostokątnych długości 6cm i 8cm. wszystkie krawędzie boczne mają długość 10cm. Oblicz objetość tego ostrosłupa.
zad 2. W graniastosłup prawidłowy trójkatny wpisano kulę. oblicz stosunek objętości kuli do objetości graniastosłupa oraz stosunek pola powierzchni kuli do pola powierzchni całkowitej graniastosłupa.
zad 3. Krawędz podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkatnego ma 6cm, a wysokość graniastosłupa ma \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}}\) cm. wyznacz miarę kąta między przekątną ściany bocznej a płaszczyzną sąsiedniej ściany bocznej
Z góry dzięki za pomoc
zad 1 Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokatny o przyprostokątnych długości 6cm i 8cm. wszystkie krawędzie boczne mają długość 10cm. Oblicz objetość tego ostrosłupa.
zad 2. W graniastosłup prawidłowy trójkatny wpisano kulę. oblicz stosunek objętości kuli do objetości graniastosłupa oraz stosunek pola powierzchni kuli do pola powierzchni całkowitej graniastosłupa.
zad 3. Krawędz podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkatnego ma 6cm, a wysokość graniastosłupa ma \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}}\) cm. wyznacz miarę kąta między przekątną ściany bocznej a płaszczyzną sąsiedniej ściany bocznej
Z góry dzięki za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
objętość ostrosłupów i graniastosłupów
Pp=\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 6 \cdot 8=24}\), \(\displaystyle{ H= \frac{10 \sqrt{3} }{2} =5 \sqrt{3}}\) i mnożę wychodzi mi \(\displaystyle{ 40 \sqrt{3}}\)dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
objętość ostrosłupów i graniastosłupów
Nie.matematyk89 pisze:Pp=\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 6 \cdot 8=24}\), \(\displaystyle{ H= \frac{10 \sqrt{3} }{2} =5 \sqrt{3}}\) i mnożę wychodzi mi \(\displaystyle{ 40 \sqrt{3}}\)dobrze?
Przecież (H) masz podane w treści ,,żywcem".
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
objętość ostrosłupów i graniastosłupów
Moja wina - przepraszam.
Podpowiedź.
Skoro boczne są równe - to spodek wysokości ostrosłupa leży w środku okręgu opisanym na podstawie, a w trójkącie prostokątnym będzie to ...
[edit] Wyżej wysokość ok ; ale sprawdź objętość.
Podpowiedź.
Skoro boczne są równe - to spodek wysokości ostrosłupa leży w środku okręgu opisanym na podstawie, a w trójkącie prostokątnym będzie to ...
[edit] Wyżej wysokość ok ; ale sprawdź objętość.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
objętość ostrosłupów i graniastosłupów
Wiem (ale nie bardzo mam czas).
2) Wysokość graniastosłupa to średnica kuli.
A na podstawę patrzysz - okrąg wpisany w trójkąt równoboczny.
Uzależniasz wymiary graniastosłupa od promienia kuli i możesz liczyć stosunki.
2) Wysokość graniastosłupa to średnica kuli.
A na podstawę patrzysz - okrąg wpisany w trójkąt równoboczny.
Uzależniasz wymiary graniastosłupa od promienia kuli i możesz liczyć stosunki.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz