Wyznacz promien podstawy walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

Wyznacz promien podstawy walca

Post autor: Pulpecik »

Wyznacz promien podstawy walca o wysokosci 5cm, jesli polowa pola pow bocznej jest rowna sumie pol obu podstaw.
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

Wyznacz promien podstawy walca

Post autor: mateuszek89 »

Oznacz promień podstawy walca jako \(\displaystyle{ r}\) i zapisz równanie wynikające z treści zadania.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wyznacz promien podstawy walca

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \pi rh=2\pi r^2}\)
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

Wyznacz promien podstawy walca

Post autor: irena_1 »

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot2\pi rH=2\pi r^2\\H=2r\\r=2,5cm}\)
ODPOWIEDZ