Oblicz objetosc walca.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

Oblicz objetosc walca.

Post autor: Pulpecik »

Oblicz objetosc walca zwinietego z Kwadratu o polu 64. (krwedzie sa zwiniete na styk).-- 17 lut 2011, o 22:03 --wtedy \(\displaystyle{ h=8}\) a \(\displaystyle{ r=2}\) ?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Oblicz objetosc walca.

Post autor: Chromosom »

obwod walca jest z jednego boku a wysokosc z dlugiego-- 17 lutego 2011, 21:03 --
Pulpecik pisze:wtedy \(\displaystyle{ h=8}\) a \(\displaystyle{ r=2}\) ?
promien zle
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

Oblicz objetosc walca.

Post autor: Pulpecik »

dlaczego zle?
skoro go zwijamy to\(\displaystyle{ R=4}\)a polowa z tego czli\(\displaystyle{ r=2}\) tak?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Oblicz objetosc walca.

Post autor: Chromosom »

ale obwod podstawy jest z boku kwadratu
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

Oblicz objetosc walca.

Post autor: Pulpecik »

Nie rozumiem...
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Oblicz objetosc walca.

Post autor: Chromosom »

wez kartke papieru i zwin walec z tego
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

Oblicz objetosc walca.

Post autor: Pulpecik »

zwinelam. i dalej mysle tak samo. r=2. Nie moze byc 4.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Oblicz objetosc walca.

Post autor: Chromosom »

ale bok jest 8 i z tego boku robisz obwod okregu i majac dany obwod masz promien wyliczyc
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

Oblicz objetosc walca.

Post autor: Pulpecik »

Mam podane pole.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Oblicz objetosc walca.

Post autor: Chromosom »

pole kwadratu masz i dlugosc boku musisz obliczyc.Trudne?
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

Oblicz objetosc walca.

Post autor: Pulpecik »

Mam . I wychodzi tak ze a=8 tak? wtedy zwijamy i wychodzi prostokat o boku a=8 i b=4 tak?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Oblicz objetosc walca.

Post autor: Chromosom »

dlugosc boku dobrze ale prostokata zadnego tam nie ma
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

Oblicz objetosc walca.

Post autor: Pulpecik »

jak kwadrat zwiniemy to co wychodzi?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Oblicz objetosc walca.

Post autor: Chromosom »

obwod podstawy walca
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

Oblicz objetosc walca.

Post autor: Pulpecik »

\(\displaystyle{ Obw = 2 \pi r}\)

-- 17 lut 2011, o 22:42 --

Ktos pomoze?-- 18 lut 2011, o 13:33 --Kto wie jak zrobic to zad?
ODPOWIEDZ