oblicz pole pow calkowitej i objetosc walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

oblicz pole pow calkowitej i objetosc walca

Post autor: Pulpecik »

oblicz pole pow calkowitej i objetosc ktorego przektojem osiowym jest kwadrat o polu =64.-- 17 lut 2011, o 21:51 --\(\displaystyle{ a=8}\) czyli bok kwadratu
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

oblicz pole pow calkowitej i objetosc walca

Post autor: mateuszek89 »

czyli ile wynosi \(\displaystyle{ r}\) w podstawie walca i ile wynosi \(\displaystyle{ h}\) walca?
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

oblicz pole pow calkowitej i objetosc walca

Post autor: Pulpecik »

\(\displaystyle{ h=8}\) a \(\displaystyle{ r=4}\)
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

oblicz pole pow calkowitej i objetosc walca

Post autor: mateuszek89 »

No to teraz tylko podstawiasz do wzoru na pole powierzchni całkowitej i na objętość tego walca:) wszystkie dane już masz:)
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

oblicz pole pow calkowitej i objetosc walca

Post autor: Pulpecik »

\(\displaystyle{ P=96 \pi}\)-- 17 lut 2011, o 21:56 --\(\displaystyle{ V=128 \pi cm ^{3}}\)
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

oblicz pole pow calkowitej i objetosc walca

Post autor: mateuszek89 »

Ok:) teraz tylko objętość.
ODPOWIEDZ