Trapez równoramienny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
monika3246
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 11 lis 2009, o 15:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: greajewo

Trapez równoramienny

Post autor: monika3246 »

Wał ochronny ma przekroj w ksztalcie trapezu rownoramiennego ktorego gorna podstawa jest rowna 5m a ramiona o dlugosci 6m sa nachylone do poziomu pod katem 60 stopni.Oblicz dolna szerokosc walu.Ile m3 ziemi potrzeba do usypania takiego walu o dlugosci 1 km?

Narysowałam rysunek gdzie
Dane:
górna podstawa a=5m
ramię c=6m
kąt nachylenia ramion 60stopni

Szukana:
dolna podstawa b
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 667
Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 92 razy

Trapez równoramienny

Post autor: aniu_ta »

Dolna podstawa będzie wynosić \(\displaystyle{ 5m + 2 \cdot 3m=11m}\), a wysokość wału \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3} m \approx ...}\). Ten trapez to podstawa graniastosłupa. Wzór na objętość (mam nadzieję) znasz.
ODPOWIEDZ