wyprowadź wzór

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
antol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 8 lis 2010, o 15:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 3 razy

wyprowadź wzór

Post autor: antol »

Witam mam dziś taki problem, mianowicie nauczyciel na matmie nie uznał mi zadania na szóstkę bo nie umiałem wypowadzić od podstaw wzorów na promień kuli opisanej na czworościanie \(\displaystyle{ a \frac{\sqrt{6}}{4}}\) oraz na promień kuli wpisanej w czworościan \(\displaystyle{ a \frac{\sqrt{6}}{12}}\). Bardzo prosze o wyprowadzenie wzorów i krótki opis co skąd i dlaczego.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyprowadź wzór

Post autor: piasek101 »

Chyba chodziło o foremny ?
antol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 8 lis 2010, o 15:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 3 razy

wyprowadź wzór

Post autor: antol »

Tak jasne o czworościan foremny
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyprowadź wzór

Post autor: piasek101 »

Podpowiedź :
155654.htm
antol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 8 lis 2010, o 15:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 3 razy

wyprowadź wzór

Post autor: antol »

Jakoś dalej nie łapie ;-(
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyprowadź wzór

Post autor: piasek101 »

Środki obu kul leżą w miejscu przecięcia wysokości tej bryły.
ODPOWIEDZ