czworościan foremny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

czworościan foremny

Post autor: darek20 »

Na krawedziach \(\displaystyle{ AB, BC, CD , DA}\) czworościanu foremnego obieramy odpowiednio punkty

\(\displaystyle{ K, L, M, N}\) . Pokaż że \(\displaystyle{ KL \cdot LM \cdot MN \cdot KN \ge AK \cdot BL \cdot CM \cdot DN}\)
ODPOWIEDZ