objętość ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
IceCube
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

objętość ostrosłupa

Post autor: IceCube »

nie wiem za bardzo jak ruszyć to zadanie...

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o ramionach długości b i kącie między nimi \(\displaystyle{ 2 \alpha}\). Wszystkie krawędzie boczne są nachylone do podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \beta}\). Oblicz objętość ostrosłupa.

wyznaczyłem sobie odległości
\(\displaystyle{ |AB|=2bsin \alpha}\)
\(\displaystyle{ |AG|=bsin \alpha}\)
\(\displaystyle{ |CG|=bsin \alpha ctg \alpha}\)

i teraz przydałoby mi się dojść do |AE|...ale nie wiem jak to zrobić...
dołączam rysunki. nie wiem co mogę teraz zrobić w podstawie. Liczę na wskazówki:)

zielony =\(\displaystyle{ \angle \beta}\)
niebieski=\(\displaystyle{ \angle 2 \alpha}\)
AU
AU
28uits4.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 192 razy
AU
AU
2cx6uj4.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 192 razy
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

objętość ostrosłupa

Post autor: piasek101 »

Środku okręgu opisanego na podstawie jest spodkiem wysokości ostrosłupa.

R - z sinusów.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

objętość ostrosłupa

Post autor: kropka+ »

Ten środek leży na przecięciu symetralnych boków trójkąta (a nie wysokości - tylko jedna wysokość w trójkącie równoramiennym jest symetralną boku), czyli źle narysowałeś.
ODPOWIEDZ