Dany jest graniastosłup prawidłowy sześciokątny, którego ścianami bocznymi są kwadraty.
Uploaded with
Sprawdź czy kąt pomiędzy zaznaczonymi na rysunku odcinkami jest prosty. Uzasadnij odpowiedź.
Kąt w graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 7 maja 2009, o 00:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Kąt w graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym
Połącz końce zaznaczonych odcinków.
\(\displaystyle{ a}\) - krawędź
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) - przekątna ściany
\(\displaystyle{ d}\) - krótsza przekątna graniastosłupa
\(\displaystyle{ d= \sqrt{a^2+(2 \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2} })^2}\)
\(\displaystyle{ d=2a}\)
i licz z twierdzenia cosinusów, albo z Pitagorasa
\(\displaystyle{ a}\) - krawędź
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) - przekątna ściany
\(\displaystyle{ d}\) - krótsza przekątna graniastosłupa
\(\displaystyle{ d= \sqrt{a^2+(2 \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2} })^2}\)
\(\displaystyle{ d=2a}\)
i licz z twierdzenia cosinusów, albo z Pitagorasa