Objętość stożka.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
RedRash
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 28 sty 2010, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Objętość stożka.

Post autor: RedRash »

W stożek o wysokości h wpisano walec, którego przekrój osiowy jest kwadratem o boku długości a. Znajdź objętość stożka.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Objętość stożka.

Post autor: anna_ »

Poszukaj trójkątów podobnych

\(\displaystyle{ \frac{h}{r} = \frac{h-a}{ \frac{a}{2} }}\)
ODPOWIEDZ