Pole boczne graniastoslupa prawidlowego i objetosc ostroslu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
macystick
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 lut 2011, o 21:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: dfff

Pole boczne graniastoslupa prawidlowego i objetosc ostroslu

Post autor: macystick »

Zadanie 1

W graniastosłupie prawidlowym czworokątnym dana jest przekątna p i kąt nachylony tej przekątnej do płaszczyzny podstawy. Oblicz pole boczne.

p - 6
kąt - 45 stopni

W ostoslupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy a =2 ,a l jest 2 razy dłuższa. Oblicz objętość
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole boczne graniastoslupa prawidlowego i objetosc ostroslu

Post autor: anna_ »

1. Trójkąt o bokach przekątna podstawy, wysokość garniastosłupa, przekątna graniastosłupa jest trojkątem prostokątnym równoramiennym.

Wysokość policzysz ze wzoru:
\(\displaystyle{ sin45^o= \frac{h}{p}}\)

bok ze wzoru
\(\displaystyle{ cos45^o= \frac{a \sqrt{2} }{p}}\)
lub
\(\displaystyle{ a \sqrt{2} =h}\)

2. co to takiego to l?
macystick
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 lut 2011, o 21:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: dfff

Pole boczne graniastoslupa prawidlowego i objetosc ostroslu

Post autor: macystick »

l- to dlugosc tworząca stożka
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pole boczne graniastoslupa prawidlowego i objetosc ostroslu

Post autor: piasek101 »

macystick pisze:l- to dlugosc tworząca stożka
Ale w zadaniu nie ma stożka.
macystick
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 lut 2011, o 21:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: dfff

Pole boczne graniastoslupa prawidlowego i objetosc ostroslu

Post autor: macystick »

miałam podane tak zadanie
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pole boczne graniastoslupa prawidlowego i objetosc ostroslu

Post autor: piasek101 »

Nie widzisz, że tam jest ostrosłup.
macystick
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 lut 2011, o 21:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: dfff

Pole boczne graniastoslupa prawidlowego i objetosc ostroslu

Post autor: macystick »

tak wiem, ale ... =126&ty=71 gdy w ostrosłupie stworzę trójkąt to przeciwprostokątna to będzie moje l i będzie równe 2 a
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole boczne graniastoslupa prawidlowego i objetosc ostroslu

Post autor: anna_ »

To co podałaś w linku to rysunek stożka, a w zadaniu masz napisane:
macystick pisze: W ostoslupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy a =2 ,a l jest 2 razy dłuższa. Oblicz objętość
Ostrosłup nie ma tworzącej.
macystick
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 lut 2011, o 21:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: dfff

Pole boczne graniastoslupa prawidlowego i objetosc ostroslu

Post autor: macystick »

może przepisałam cos zle z tablica,a czy w 1 wynik wynosi 36 pierwiastek z 2
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole boczne graniastoslupa prawidlowego i objetosc ostroslu

Post autor: anna_ »

Tak.
macystick
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 lut 2011, o 21:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: dfff

Pole boczne graniastoslupa prawidlowego i objetosc ostroslu

Post autor: macystick »

dzięuje bardzo za pomoc, a co jeśli będę miała zmienione dane np. p= 8 a kąt 30 stopni . Próbuje się doliczyc na tych danych i mi nie wychodzi, rozpisałby mi ktoś ten przykład ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole boczne graniastoslupa prawidlowego i objetosc ostroslu

Post autor: anna_ »

Liczysz podobnie:

wysokość ze wzoru:
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{h}{p}}\)

bok ze wzoru:
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{a \sqrt{2} }{p}}\)
ODPOWIEDZ