Objętość Walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Emil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 12 gru 2006, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 2 razy

Objętość Walca

Post autor: Emil »

Witam,
mam problem z takim oto zadaniem. Po ciężkich bojach udało mi się w jakiś sposób obliczyć całe zadanie, lecz po sprawdzeniu z odpowiedziami mina nieco mi zrzedła. No nic w takim razie czekam na Waszą pomoc!

Oto zadanie:
Przekątne prostokąta przecinają się pod kątem 60 stopni, a jego pole jest równe 3cm[kwadratowe]. Oblicz objętość walca powstałego w wyniku obrotu tego prostokąta wokół krótszego boku.

Z góry dziękuję za pomoc!
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Objętość Walca

Post autor: florek177 »

a - bok krótki.
\(\displaystyle{ a b = 3\,\,}\) i \(\displaystyle{ \frac{\frac{a}{2}}{\frac{b}{2}} = tg(\frac{\pi}{6})}\)
Emil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 12 gru 2006, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 2 razy

Objętość Walca

Post autor: Emil »

a skąd wzięło się to drugie równanie? na jakiej zasadzie powstało? skąd to wziąłeś?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Objętość Walca

Post autor: florek177 »

narysuj sobie prostokąt, wrysuj przekątne, zaznacz kąt ostry = 60°, z punktu przecięcia na krótszy bok daj wysokość h = b/2, która podzieli bok krótszy na połowy i oblicz tg połowy kąta.
ODPOWIEDZ