Przekrój osiowy walca...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
malgos92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 lis 2010, o 14:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Góra

Przekrój osiowy walca...

Post autor: malgos92 »

1.Przekrój osiowy walca jest kwadratem o przekątnej długosci \(\displaystyle{ 8}\). Ile wynosi powierzchnia boczna tego walca ?
2. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o wysokości długości \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\). Ile wynosi objętość stożka?
3. Przekątna szescianu o krawedzi a ma długosc \(\displaystyle{ d=9}\) Oblicz objętosc szescianu
4. Wysokość prostopadłościanu o podstawie kwadratowej jest dwa razy dłuższa od krawędzi jego podstawy. Jaka jest przekątna tego prostopadłościanu nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem \(\displaystyle{ \alpha}\) ?
5. Dany jest graniastosłup prawidłowy trojkatny o wysokosci \(\displaystyle{ h=3}\) i krawedzi podstawy \(\displaystyle{ a=4}\). Przekatna sciany bocznej tego graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod jakim katem \(\displaystyle{ \alpha}\) ?
6. Podstawa ostrosłupa jest romb ABCD o kacie 30 stopni i boku 2. Objetosc ostrosłupa jest równa 4. Jaka jest wysokosc ?
7. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o podstawie długosci 12 i kacie przy podstawie 30 stopni. Jaka jest powierznia boczna stożka ?
8. Przekrój osiowy stożka jest trojkątem równobocznym o boku a. Jaka jest powierzchnia całkowita stożka ?
9. Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest 4 razy dłuższa od krawedzi jego podstawy. Pod jakim katem \(\displaystyle{ \alpha}\) jest nachylona sciana boczna do podstawy?
10. W ostrosłupie prawidłowym trójkatnym krawedz boczna jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 60 stopni. wysokosc ostroslupa ma 8, zatem jaka jest dlugosc krawedzi podstawy ?
11. Przekatna sciany szescianu ma długośc \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}}\) . Jkaie jest pole całkowte tego szescianu ?
12. Podstawa graniastosłupa jest szesciokatem foremnym o boku \(\displaystyle{ 12}\). objetośc graniastosłupa jest rowna \(\displaystyle{ 72 \sqrt{3}}\) . Oblicz wysokośc graniastosłupa.
13. Pole powierzchni bocznej stożka jest rowne \(\displaystyle{ 8\pi \sqrt{3}}\) , a tworzaca \(\displaystyle{ l}\) jest 2 razy dłuższa od wysokosci stozka.
14. Przekątna ściany szescianu ma długosc 4. Ile wynosi przekatna szescianu ?
15. Pole powierzchni kuli jest rowna \(\displaystyle{ 8\pi}\). Oblicz objetosc kuli.
16. Suma pól wszystkicg scian szescianu jest rowna 96. iLE WYNOSI SUMA WSZYSTKICH KRAWEDZI TEGO SZESCIANU ?
17. Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokatny o promieniu okregu opisanego na podstawie \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\) i wysokosci 2 razy wiekszej. Oblicz objetośc.
18. Dany jest ostrosłup prawidłowy trojkatny o promieniu okregu wpisanego w podstawie \(\displaystyle{ 4 \sqrt{2}}\) . Krawędź boczna jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 30 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Ostatnio zmieniony 7 lut 2011, o 17:39 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Przekrój osiowy walca...

Post autor: florek177 »

Skoro napisałaś tyle zadań, to teraz po kolei pisz swoje rozwiązania, będziemy je korygować. Większość z pewnością zrobisz dobrze, bo są proste.
ODPOWIEDZ