Hej
Mma 2 zadania,trochę dziwne a jak już wcześniej podkreślałem w soich poprzednich postach ta działka do moich mocnych stron nie należy.
1.Znajdź pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego o krawędzi a
2.W sześcianie o krawędzi 10 cm wydrążono ostrosłup.Oblicz jego pole i objętośc
Czworościan,sześcian...
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 10 gru 2006, o 12:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 27 razy
Czworościan,sześcian...
czworościan foremny składa się z Trójkątów równobocznych.
Znajdź wzór na pole powierzchni takiego trójkąta i oblicz cała powierzchnię
Znajdź wzór na pole powierzchni takiego trójkąta i oblicz cała powierzchnię
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 25 lis 2006, o 00:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: się wziołem
- Podziękował: 7 razy
Czworościan,sześcian...
Ok,mam
p=\(\displaystyle{ \frac{a^2\sqrt{3}}{4}}\)
i co dalej??
ps.A te 2 zadania ktoś potrafi rozwiązać?
p=\(\displaystyle{ \frac{a^2\sqrt{3}}{4}}\)
i co dalej??
ps.A te 2 zadania ktoś potrafi rozwiązać?
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Czworościan,sześcian...
Można przyjąć, że w zad. 2, podstawa ostrosłupa jest wpisana w podstawę sześcianu r = 5, a wysokość ostrosłupa jest równa krawędzi sześcianu H = 10. I do wzorów.