Funkcja opisująca objętość prostopadłościanu.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
jawor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 9 lis 2004, o 16:18

Funkcja opisująca objętość prostopadłościanu.

Post autor: jawor »

Szkielet prostopadłościanu o podstawie kwadratu o boku x wykonano z 80 cm drutu. Podaj wzór funkcji y=V(x) opisującej objętość tego prostopadłościanu w zalezności od x.
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Funkcja opisująca objętość prostopadłościanu.

Post autor: olazola »

V=Ppod*h
Ppod=x2
należy uzależnić od x:
8x+4h=80 => h=20-2x
V=x2(20-2x)
jawor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 9 lis 2004, o 16:18

Funkcja opisująca objętość prostopadłościanu.

Post autor: jawor »

dzięki
ODPOWIEDZ