wykaż prostopadloscian
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 13 razy
wykaż prostopadloscian
Wykaż, że przekątna \(\displaystyle{ BD_1}\) prostopadłościanu \(\displaystyle{ ABCDA_1 B_1C_1D_1}\) tworzy z jego krawędziami \(\displaystyle{ AB, BC, BB_1}\) kąty \(\displaystyle{ a, b, g}\) takie, że: \(\displaystyle{ \cos 2a + \cos 2 b + \cos 2 g = 1}\)
Ostatnio zmieniony 1 mar 2011, o 19:50 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wykaż prostopadloscian
Podpowiedź:
\(\displaystyle{ AB=a}\)
\(\displaystyle{ BC=b}\)
\(\displaystyle{ BB_1=c}\)
\(\displaystyle{ DB_1=d= \sqrt{a^2+b^2+c^2}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{a}{d}}\)
\(\displaystyle{ cos\beta= \frac{b}{d}}\)
\(\displaystyle{ cos\gamma= \frac{d}{d}}\)
\(\displaystyle{ AB=a}\)
\(\displaystyle{ BC=b}\)
\(\displaystyle{ BB_1=c}\)
\(\displaystyle{ DB_1=d= \sqrt{a^2+b^2+c^2}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{a}{d}}\)
\(\displaystyle{ cos\beta= \frac{b}{d}}\)
\(\displaystyle{ cos\gamma= \frac{d}{d}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 13 razy
wykaż prostopadloscian
Dzieki. Myśle że sobie teraz poradze bo ja chciałęm sie męczyć z twierdzeniem cosinusów