możliwa jak największa objętość prostopadłościanu
- Harahido
- Użytkownik
- Posty: 284
- Rejestracja: 9 maja 2010, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Silesia
- Podziękował: 139 razy
możliwa jak największa objętość prostopadłościanu
Rysuję, liczę i nie wychodzi
Polecenie:
Prostopadłościan ma 8 krawędzi długości x i 4 krawędzie długości 2x. Oblicz największą możliwą objętość takiego prostopadłościanu, jeśli jest on zawarty w półkuli o promieniu 15cm.
Najważniejszy w tym zadaniu jest rysunek, a ja obawiam się , że właśnie tam popełniłem błąd.
Narysowałem półkulę i prostopadłościan umieściłem tak, że krawędź 2x jest równoległa do płaszczyzny przecięcia ( takiego czegoś co przekroiło kule na 2 części) . A promień to to \(\displaystyle{ r= \frac{ \sqrt{2} }{2}x}\)
Proszę o wskazówki :]
Polecenie:
Prostopadłościan ma 8 krawędzi długości x i 4 krawędzie długości 2x. Oblicz największą możliwą objętość takiego prostopadłościanu, jeśli jest on zawarty w półkuli o promieniu 15cm.
Najważniejszy w tym zadaniu jest rysunek, a ja obawiam się , że właśnie tam popełniłem błąd.
Narysowałem półkulę i prostopadłościan umieściłem tak, że krawędź 2x jest równoległa do płaszczyzny przecięcia ( takiego czegoś co przekroiło kule na 2 części) . A promień to to \(\displaystyle{ r= \frac{ \sqrt{2} }{2}x}\)
Proszę o wskazówki :]
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
możliwa jak największa objętość prostopadłościanu
\(\displaystyle{ 2x}\) - to wysokość
\(\displaystyle{ x}\) - krawedź podstawy
\(\displaystyle{ r^2=( \frac{x \sqrt{2} }{2} )^2+(2x)^2}\)
\(\displaystyle{ x}\) - krawedź podstawy
\(\displaystyle{ r^2=( \frac{x \sqrt{2} }{2} )^2+(2x)^2}\)
- Harahido
- Użytkownik
- Posty: 284
- Rejestracja: 9 maja 2010, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Silesia
- Podziękował: 139 razy
możliwa jak największa objętość prostopadłościanu
Licząc z tego wzoru to \(\displaystyle{ x=5 \sqrt{2}}\) , więc \(\displaystyle{ V= 500 \sqrt{2}}\)
A w odpowiedzi piszą , że 2000 ;/ Może się oni pomylili ... nie wiem.
A w odpowiedzi piszą , że 2000 ;/ Może się oni pomylili ... nie wiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
możliwa jak największa objętość prostopadłościanu
Wyszło mi \(\displaystyle{ 250 \sqrt{2}}\)
II przypadek
\(\displaystyle{ x, 2x}\) - krawędzie podstawy
\(\displaystyle{ x}\) - wysokość
\(\displaystyle{ r^2=( \frac{ \sqrt{(2x)^2+x^2} }{2} )^2+x^2}\)
\(\displaystyle{ x=10}\)
II przypadek
\(\displaystyle{ x, 2x}\) - krawędzie podstawy
\(\displaystyle{ x}\) - wysokość
\(\displaystyle{ r^2=( \frac{ \sqrt{(2x)^2+x^2} }{2} )^2+x^2}\)
\(\displaystyle{ x=10}\)
możliwa jak największa objętość prostopadłościanu
siedze nad tym przykładem już dłuższą godzinę...
na razie mam rysunek i cały sześcian przecięłam płaszczyzną wzdłuż przekątnych i mam kwadrat.
wyliczyłam następująca rzecz :
\(\displaystyle{ (2x)^{2} + ( \frac{2 \sqrt{2} }{2} )^{2} = R^ {2}}\) i x wynosi =50. ale jeszcze znalazłam jedną rzecz - skoro promień wynosi 15 to połowa jego to 7,5 czyli 2x<7,5 i tym samym x<3,75
jeszcze innym magicznym sposobem x wyszedł mi \(\displaystyle{ 3 \sqrt{5}}\).
Gorąco proszę o pomoc bo już się gubię.
na razie mam rysunek i cały sześcian przecięłam płaszczyzną wzdłuż przekątnych i mam kwadrat.
wyliczyłam następująca rzecz :
\(\displaystyle{ (2x)^{2} + ( \frac{2 \sqrt{2} }{2} )^{2} = R^ {2}}\) i x wynosi =50. ale jeszcze znalazłam jedną rzecz - skoro promień wynosi 15 to połowa jego to 7,5 czyli 2x<7,5 i tym samym x<3,75
jeszcze innym magicznym sposobem x wyszedł mi \(\displaystyle{ 3 \sqrt{5}}\).
Gorąco proszę o pomoc bo już się gubię.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
możliwa jak największa objętość prostopadłościanu
Jeżeli treść jest taka sama jak w pierwszym poście, to przekrój kwadratem nie będzie.
Czego nie rozumiesz w rozwiązaniu?
Masz przecież podane dwa przypadki.
Czego nie rozumiesz w rozwiązaniu?
Masz przecież podane dwa przypadki.
możliwa jak największa objętość prostopadłościanu
nie rozumiem jak może w drugim przypadku (kilka postów nad nami) wyjść x=10. jak jest obliczona ta objętość prostopadłościanu (czyż nie jest to Pp * h? ) i w końcu czy dobrze obliczyłam r.... co mogę robić źle?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
możliwa jak największa objętość prostopadłościanu
Nie mam pojęcia skąd wzięłaś to równanie.rhino_18 pisze: \(\displaystyle{ (2x)^{2} + ( \frac{2 \sqrt{2} }{2} )^{2} = R^ {2}}\)
II przypadek
Podstawą jest prostokąt o przekątnej \(\displaystyle{ \sqrt{(2x)^2+x^2}}\)
Wysokość tego prostokąta to \(\displaystyle{ x}\) więc z Pitagorasa masz \(\displaystyle{ r^2=( \frac{ \sqrt{(2x)^2+x^2} }{2} )^2+x^2}\)
możliwa jak największa objętość prostopadłościanu
ha! wyszło! \(\displaystyle{ 2000 \sqrt{2}}\) prawda? Dziękuję za podpowiedzi