Ostrosłup o podstwie trójkąta równoramiennego. Objętość.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Ostrosłup o podstwie trójkąta równoramiennego. Objętość.

Post autor: R33 »

Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoramienny o podstawie AB długości \(\displaystyle{ a}\) i kącie między ramionami AC, BC równym \(\displaystyle{ \alpha}\) . Krawędź boczna SC jest wysokością ostrosłupa. Wyznacz objętość ostrosłupa, jeśli wiadomo, ze krawędź boczna BS jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \beta}\) .

Robiłem to zadanie, chciałem wyliczyć ramiona podstawy (x) z Tw. cosinusów i wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ x=a \sqrt{ \frac{1}{2-2cos \alpha} } \\ P_{p} = \frac{1}{2} x^{2} \cdot sin \alpha \\ V = \frac{1}{3} \cdot P_{p} \cdot h}\)

Jednak coś mi nie wychodzi.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Ostrosłup o podstwie trójkąta równoramiennego. Objętość.

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ \frac{h}{x} = tg(\beta)}\)
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Ostrosłup o podstwie trójkąta równoramiennego. Objętość.

Post autor: R33 »

Ale ramię jest dobrze obliczone?
ODPOWIEDZ