Objętość i pole czwrościanu foremnego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Marona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 16:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Radzymin

Objętość i pole czwrościanu foremnego

Post autor: Marona »

Oblicz Objętość i pole powierzchni całkowitej czwrościanu foremnego o krawędzi a.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, o 18:39 przez Marona, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Objętość i pole czwrościanu foremnego

Post autor: ares41 »

Wikipedia nie działa?
Marona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 16:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Radzymin

Objętość i pole czwrościanu foremnego

Post autor: Marona »

nie mam na myśli gotowych wyników, tylko przedstawienie toku myślowego.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Objętość i pole czwrościanu foremnego

Post autor: ares41 »

Pole tej bryły jest sumą pól tworzących ją ścian, tj.:
\(\displaystyle{ P=4P_{\Delta}=4 \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} =a^2 \sqrt{3}}\)
Korzystamy tu ze wzoru na pole trójkąta równobocznego (którym to jest każda ze ścian tej bryły).

Wyprowadzając wzór na objętość, skorzystaj z tego że wysokość leży w odległości \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{3}}\) od wierzchołka podstawy.
ODPOWIEDZ