Podstawą graniastosłupa prostego ABCA'B'C' jest trójkąt o bokach długości 2, 3 i kącie między nimi \(\displaystyle{ 120^{\circ}}\). Pole powierzchni bocznej jest równe \(\displaystyle{ 18(5+\sqrt{19})}\). Oblicz objętość graniastosłupa.
Obliczyłem wysokość, 3-ci bok trójkąta, ale nie wiem jak obliczyć wysokość trójkąta w podstawie.
Objętość graniastosłupa prostego trójkątnego
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Objętość graniastosłupa prostego trójkątnego
A po co Ci wysokość trójkąta w podstawie?
Jeżeli chodzi o pole podstawy, to masz wzór \(\displaystyle{ \frac{1}{2}ab\sin\alpha}\).
Jeżeli chodzi o pole podstawy, to masz wzór \(\displaystyle{ \frac{1}{2}ab\sin\alpha}\).