Dane są dwa przystające romby ABCD i DCEF o wspólnym boku DC długości 4 cm. Miara kątów ostrych tych rombów jest równa |kąt ADC| = |DCE|= 45 stopni. Płaszczyzny zawierające te romby tworzą kąt dwuścienny o mierze 120 stopni. Oblicz odelgłość miedzy prostymi AB i EF.
Tu sporządziłem rysunek według, którego chciałem rozwiązać zadanie, ale niestety prawidłowa odpowiedź to 2 pierwiastki z 6.
Za pomoc z góry dziękuję.
kąt dwuścienny
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
kąt dwuścienny
Twój \(\displaystyle{ x}\) nie jest szukaną odległością.
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość rombu
\(\displaystyle{ d}\) - odległość między prostymi
\(\displaystyle{ d^2=h^2+h^2-2h \cdot h \cdot cos120^o}\)
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość rombu
\(\displaystyle{ d}\) - odległość między prostymi
\(\displaystyle{ d^2=h^2+h^2-2h \cdot h \cdot cos120^o}\)