Wypukły zbiornik ma kształt wlaca zakończonego z obu stron półkulami. Wysokość walca ma długość 4m, a pole powierzchni całkowitej równe jest 60pi m^2. Wyznacz pojemność zbiornika.
I co ja mam biedny robić????
zadanie z walcem
- doliva
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 33 razy
zadanie z walcem
Zbiornik będzie zatem złozony z walca i dwóch półkul (czyli jednej kuli), zatem pole całkowite będzie równe polu walca + polu kuli
\(\displaystyle{ P_{c}= P_{w} + P_{k}}\)
Podstawiasz odpowiednie wzory na pola i h= 4 i porównujesz to do 60 pi.
Wyznaczasz w ten sposób sobie r, a na koniec liczysz objętość.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ P_{c}= P_{w} + P_{k}}\)
Podstawiasz odpowiednie wzory na pola i h= 4 i porównujesz to do 60 pi.
Wyznaczasz w ten sposób sobie r, a na koniec liczysz objętość.
Pozdrawiam.