Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
-
lew487
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 16 mar 2009, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
Post
autor: lew487 »
Oblicz objętość stożka w którym pole podstawy jest równe P a pole powierzchni bocznej S
Obliczyłem, że
\(\displaystyle{ r= \sqrt{ \frac{P-S}{ \pi } }}\)
\(\displaystyle{ l= \frac{S}{ \sqrt{ \frac{P-S}{ \pi } } }}\)
Dalej próbowałem pitagorasem policzyć h, ale coś mi źle wychodzi ;/
dobrze mam do tego momentu??
-
piasek101
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Post
autor: piasek101 »
Pole podstawy to \(\displaystyle{ P=\pi r^2}\)
-
lew487
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 16 mar 2009, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
Post
autor: lew487 »
jaaa taka pomyłka ;/