Ostrosłup prawidłowy trójkątny i cosinus kąta

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
tematyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 27 mar 2010, o 21:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 2 razy

Ostrosłup prawidłowy trójkątny i cosinus kąta

Post autor: tematyka »

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt między krawędziami bocznymi ma miarę \(\displaystyle{ 2 \alpha}\) . Przez środek krawędzi bocznej i skośną do niej krawędź podstawy poprowadzono płaszczyznę. Oblicz cosinus kąta nachylenia tej płaszczyzny do podstawy ostrosłupa
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Ostrosłup prawidłowy trójkątny i cosinus kąta

Post autor: anna_ »

Masz może do tego odpowiedź?
tematyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 27 mar 2010, o 21:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 2 razy

Ostrosłup prawidłowy trójkątny i cosinus kąta

Post autor: tematyka »

Niestety nie
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Ostrosłup prawidłowy trójkątny i cosinus kąta

Post autor: anna_ »



Trzeba policzyć \(\displaystyle{ cos\beta}\)

licz kolejno
1. z trójkąta DCS wyznacz \(\displaystyle{ h}\)
2. z Pitagorasa dla trójkąta DES wyznacz DE

\(\displaystyle{ cos\beta= \frac{|DE|}{|AD|}}\)
\(\displaystyle{ cos\beta= \frac{|DE|}{ \frac{a \sqrt{3} }{2} }}\)
ODPOWIEDZ