Mam pytanie odnośnie tego zadania:
Jak wyznaczyli to?
Po lewej to wzór na obwód koła, a po prawej?
Długość łuku odciętego przez cięciwę
-
- Użytkownik
- Posty: 684
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 101 razy
Długość łuku odciętego przez cięciwę
Długość łuku wycinka koła którym jest powierzchnia boczna (rozcięta i rozwinięta). Ten łuk jest "krawędzią styku" podstawy i powierzchni bocznej, więc ma taką samą długość jak obwód podstawy.
Długość łuku odciętego przez cięciwę
Aaaa, już wiem.
We wzorze jest \(\displaystyle{ 2 \pi r \frac{ \alpha }{2\pi}}\) z tym, że \(\displaystyle{ r = l}\)
We wzorze jest \(\displaystyle{ 2 \pi r \frac{ \alpha }{2\pi}}\) z tym, że \(\displaystyle{ r = l}\)