Pole przekroju walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
lew487
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 16 mar 2009, o 19:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy

Pole przekroju walca

Post autor: lew487 »

Pole przekroju walca płaszczyzną równoległą do podstaw jest równe Q, a pole przekroju osiowego równe jest P. Znajdź objętość walca

wynik to:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}P \sqrt{ \pi a}}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole przekroju walca

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \begin{cases} \pi r^2=Q \\ 2rh=P \end{cases}}\)
lew487
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 16 mar 2009, o 19:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy

Pole przekroju walca

Post autor: lew487 »

Co to znaczy "Pole przekroju walca płaszczyzną równoległą do podstaw" ??
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole przekroju walca

Post autor: anna_ »

Czyli ten przekrój to koło, takie samo jak w podstawie.
lew487
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 16 mar 2009, o 19:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy

Pole przekroju walca

Post autor: lew487 »

ze wzoru na koło wywnioskowałem sobie że to o nie chodzi, ale nadal nie umiem sobie tego wyobrazić
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole przekroju walca

Post autor: anna_ »

Ok.
Masz kawałek kiełbasy w kształcie walca.
Bierzesz nóż i ją kroisz równolegle do końca kawałka. Co otrzymasz?
ODPOWIEDZ