Witam,
Mam problem z zadaniem ze szkoły czy mógłby mi ktoś pomóc. Oto treść zadania:
"Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8 i jest nachylona do podstawy pod kątem którego cos wynosi 0,25. Oblicz objętość graniastosłupa"
Z góry dziękuje za pomoc
Obliczenie objetości graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obliczenie objetości graniastosłupa
\(\displaystyle{ a}\) - krawędź podstawy
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość
\(\displaystyle{ d= \sqrt{2a^2+h}=8}\) - przekątna graniastosłupa
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sqrt{2a^2+h}=8 \\ \frac{a \sqrt{2} }{\sqrt{2a^2+h}} =0,25 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość
\(\displaystyle{ d= \sqrt{2a^2+h}=8}\) - przekątna graniastosłupa
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sqrt{2a^2+h}=8 \\ \frac{a \sqrt{2} }{\sqrt{2a^2+h}} =0,25 \end{cases}}\)