Pole powierzchni bocznej walca równe jest P, a pole jego powierzchni całkowitej Q. Oblicz objętość walca
czyli:
Pc=2Pp+Pb
czyli
Pc=2Pp+P
\(\displaystyle{ Q=2 \pi r ^{2} +P}\)
\(\displaystyle{ \pi r ^{2} = \frac{Q-P}{2}}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt{ \frac{Q-P}{2 \pi } }}\)
jak wyznaczyć dalej h?
Dalej mi się robiły takie skomplikowane obliczenia...
Pole powierzchni bocznej walca równe jest P
Pole powierzchni bocznej walca równe jest P
no tak już robiłem i dochodzę do momentu gdzie mam
\(\displaystyle{ h= \frac{P}{2 \pi \sqrt{ \frac{Q-P}{2 \pi } } }}\)
Trochę to nie pasuje do wyniku bo powinno wyjść
\(\displaystyle{ \frac{p}{2} \sqrt{ \frac{Q-P}{2 \pi } }}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{P}{2 \pi \sqrt{ \frac{Q-P}{2 \pi } } }}\)
Trochę to nie pasuje do wyniku bo powinno wyjść
\(\displaystyle{ \frac{p}{2} \sqrt{ \frac{Q-P}{2 \pi } }}\)
Pole powierzchni bocznej walca równe jest P
R nikt mi nie dał w danych a w odpowiedzi zresztą też go nie ma ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pole powierzchni bocznej walca równe jest P
\(\displaystyle{ r= \sqrt{ \frac{Q-P}{2 \pi } }}\)
\(\displaystyle{ P=2\pi rh \Rightarrow h= \frac{P}{2\pi r}= \frac{P}{2 \pi \sqrt{ \frac{Q-P}{2 \pi } }}= \frac{P\sqrt{ \frac{Q-P}{2 \pi } }}{2 \pi ( \frac{Q-P}{2 \pi })}=\frac{P\sqrt{ \frac{Q-P}{2 \pi } }}{ Q-P}}\)
\(\displaystyle{ P=2\pi rh \Rightarrow h= \frac{P}{2\pi r}= \frac{P}{2 \pi \sqrt{ \frac{Q-P}{2 \pi } }}= \frac{P\sqrt{ \frac{Q-P}{2 \pi } }}{2 \pi ( \frac{Q-P}{2 \pi })}=\frac{P\sqrt{ \frac{Q-P}{2 \pi } }}{ Q-P}}\)
Pole powierzchni bocznej walca równe jest P
w odpowiedzi mam
\(\displaystyle{ \frac{p}{2} \sqrt{ \frac{Q-P}{2 \pi } }}\)
\(\displaystyle{ \frac{p}{2} \sqrt{ \frac{Q-P}{2 \pi } }}\)