graniastosłup

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
muller
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 206
Rejestracja: 8 gru 2006, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 85 razy
Pomógł: 6 razy

graniastosłup

Post autor: muller »

Granastosłup prawidłowy trójkątny jest opisany na kuli o promieniu 2. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

graniastosłup

Post autor: Lady Tilly »

muller pisze:Granastosłup prawidłowy trójkątny jest opisany na kuli o promieniu 2. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
hm trudno mi orzec o jaką figurę tu chodzi. Przypuśćmy, ze jest to graniastosłup. https://www.matematyka.pl/viewtopic.php? ... 248ebf4983 tu masz przykład.
\(\displaystyle{ 2=\frac{a\sqrt{3}}{6}}\) więc \(\displaystyle{ a=\frac{\sqrt{3}}{12}}\)
Objętość wynosi:
\(\displaystyle{ V=\frac{(\frac{12}{\sqrt{3}})^{2}\sqrt{3}}{4}{\cdot}4=48\sqrt{3}}\)
ODPOWIEDZ