objętość stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
volcik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 2 razy

objętość stożka

Post autor: volcik15 »

Dany jest stożek o polu powierzchni \(\displaystyle{ k \pi}\) i kącie nachylenia tworzącej do podstawy \(\displaystyle{ \alpha}\) Oblicz objętość stożka.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

objętość stożka

Post autor: wujomaro »

Pole całkowite stożka to:
\(\displaystyle{ \pi r ^{2}+ \pi rl = \pi (r ^{2}+rl )}\)
więc:
\(\displaystyle{ k \pi = \pi (r ^{2}+rl )}\)
\(\displaystyle{ k=r ^{2}+rl}\)
Wzór na objętość stożka to:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \pi r ^{2} H}\)
trzeba się chwilę zastanowić...
No i jak wyliczyć H? Musimy użyć funkcji trygonometrycznych
Zauważ, że \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{r}{l} , a sin \alpha = \frac{H}{l}}\)
Pisz w razie problemów.
PS: Gdzie mieszkasz?
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ