wykaż że h walca jest trzy razy mniejsza od r kuli
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 2 razy
wykaż że h walca jest trzy razy mniejsza od r kuli
Kula i walec mają taką samą objętość. Promień podstawy walca jest dwa razy większy od promienia kuli. Wykaż że wysokość walca jest trzy razy mniejsza od promienia kuli.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wykaż że h walca jest trzy razy mniejsza od r kuli
\(\displaystyle{ R}\) - promień kuli
\(\displaystyle{ 2R}\) - promień walca
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość walca
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} \pi R^3=\pi (2R)^2h}\)
\(\displaystyle{ 2R}\) - promień walca
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość walca
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} \pi R^3=\pi (2R)^2h}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
wykaż że h walca jest trzy razy mniejsza od r kuli
\(\displaystyle{ r=2R}\)
\(\displaystyle{ V_{w} = \pi r^2 \cdot h = \pi (2R)^2 \cdot h = 4\pi R^2 \cdot h}\)
\(\displaystyle{ V_{k} = \frac{4}{3}\pi R^3}\)
\(\displaystyle{ V_{w}=V_{k}}\)
\(\displaystyle{ 4\pi R^2 \cdot h = \frac{4}{3}\pi R^3}\)
\(\displaystyle{ h = \frac{\frac{4}{3}\pi R^3}{4\pi R^2} = \frac{R}{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{w} = \pi r^2 \cdot h = \pi (2R)^2 \cdot h = 4\pi R^2 \cdot h}\)
\(\displaystyle{ V_{k} = \frac{4}{3}\pi R^3}\)
\(\displaystyle{ V_{w}=V_{k}}\)
\(\displaystyle{ 4\pi R^2 \cdot h = \frac{4}{3}\pi R^3}\)
\(\displaystyle{ h = \frac{\frac{4}{3}\pi R^3}{4\pi R^2} = \frac{R}{3}}\)