Objętość sześcianu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
megi91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 sty 2011, o 13:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 3 razy

Objętość sześcianu

Post autor: megi91 »

Hej. Czy mógłby mi ktoś pomóc w zadaniu:

Objętość sześcianu wynosi \(\displaystyle{ 24 j^3}\). Przekątna tego sześcianu ma długość?

z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 24 sty 2011, o 13:19 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Objętość sześcianu

Post autor: Lbubsazob »

Najpierw oblicz bok \(\displaystyle{ a}\):
\(\displaystyle{ a^3=24}\)

A potem przekątna sześcianu to \(\displaystyle{ a\sqrt3}\).
Awatar użytkownika
megi91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 sty 2011, o 13:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 3 razy

Objętość sześcianu

Post autor: megi91 »

tyle wiem, ale nie wiem jak to zrobić nic do 3 nie daje 24 :p
bynajmniej zadna całkowita ;d
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Objętość sześcianu

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{24}= \sqrt[3]{8 \cdot 3}=2 \sqrt[3]{3}}\)
Awatar użytkownika
megi91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 sty 2011, o 13:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 3 razy

Objętość sześcianu

Post autor: megi91 »

Hmm.. czyli musi być to twoje obliczone a * pierwiastek z 3 , bo to jest ta przekątna..
ale..tego też nie potrafię obliczyć
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Objętość sześcianu

Post autor: Lbubsazob »

Raczej nic z tym nie zrobisz, masz \(\displaystyle{ a=2 \sqrt[3]{3}}\) i wtedy \(\displaystyle{ a\sqrt3=2\sqrt3 \cdot \sqrt[3]{3}}\).
Można to jeszcze zapisać \(\displaystyle{ 2 \cdot 3 ^{ \frac{5}{6} }}\).
Awatar użytkownika
megi91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 sty 2011, o 13:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 3 razy

Objętość sześcianu

Post autor: megi91 »

wow ..
dziękuję bardzo :p
to zadanie jakaś masakra .. jedna wielka ;P
w zyciu bym tego nie zrobila xD
ODPOWIEDZ