kąt między tworzącą stożka a płaszczyzną podstawy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
manoloa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 6 maja 2010, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

kąt między tworzącą stożka a płaszczyzną podstawy

Post autor: manoloa »

Obwód przekroju osiowego stożka to 30, a promień jest o 5 mniejszy od tworzącej. Ile wynosi kąt między tworzącą a płaszczyzną podstawy?

\(\displaystyle{ 2r=30}\)
\(\displaystyle{ r=15}\)
\(\displaystyle{ l=20}\)
i kąt wynosi 60 stopni.

Proszę o sprawdzenie
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

kąt między tworzącą stożka a płaszczyzną podstawy

Post autor: piasek101 »

manoloa pisze: \(\displaystyle{ 2r=30}\)
\(\displaystyle{ r=15}\)
\(\displaystyle{ l=20}\)
i kąt wynosi 60 stopni.
Kąt dobry ale ze złych obliczeń.
ODPOWIEDZ