Wysokość stożka równa się 8 cm. Stosunek pola powierzchni bocznej do pola podstawy jest równy 5:3. Oblicz pole powierzchni bocznej stożka.
PrOsZe o POMoC
obliczanie powierzchni bocznej stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
obliczanie powierzchni bocznej stożka
Mamy układ równań:
\(\displaystyle{ \frac{l}{r} = \frac{5}{3}}\)
\(\displaystyle{ H^{2} + r^{2} = l^{2}}\)
Wyznacz r i l i podstaw do wzoru na Pb stożka.
\(\displaystyle{ \frac{l}{r} = \frac{5}{3}}\)
\(\displaystyle{ H^{2} + r^{2} = l^{2}}\)
Wyznacz r i l i podstaw do wzoru na Pb stożka.