Mam 4 zadania ze stereometrii,dopiero dzisiaj je dostałam i muszę dzisiaj je rozwiązać, ale kompletnie nie wiem jak pomożecie?
1. pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 320cm (kw) a objętość wynosi 640 cm (sześć).
Oblicz wymiary graniastosłupa.
2. W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym długość krawędzi podstawy jest równa 6 a wysokość 2 , oblicz miarę kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy.oblicz miarę kąta jaki tworzy ściana boczna z płaszczyzną podstawy.
3. Przekrój osiowy walca jest prostokątem równym 48 i przekątna mającą długość 10. oblicz L i P powierzchni walca.
4. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem o kącie nachylenia tworzący do płaszczyzny podstawy alfa 60 stopni. oblicz pole i objętość jeśli tworząca l ma 18cm.
Bardzo proszę
Stereometria-stożek,graniastosłup,walec,ostrosłup
Stereometria-stożek,graniastosłup,walec,ostrosłup
1. musisz ulozyc uklad rownan wykorzystujac wzory na pole pow bocznej i na objetosc.
2.z wlasnosci trojkata 30,60,90, oblicz wysokosc trojkata, a nastepnie skorzystaj z funkcji trygonometrycznych zeby obliczyc katy nachylenia (pamietaj ze w trojkacie rownobocznym wysokosci dziela sie na \(\displaystyle{ \frac{1}{3} i \frac{2}{3}}\))
3.
4.wystarczy skozystac z wlasnosci charakterystycznego trojkata i potem proste obliczenia.
2.z wlasnosci trojkata 30,60,90, oblicz wysokosc trojkata, a nastepnie skorzystaj z funkcji trygonometrycznych zeby obliczyc katy nachylenia (pamietaj ze w trojkacie rownobocznym wysokosci dziela sie na \(\displaystyle{ \frac{1}{3} i \frac{2}{3}}\))
3.
4.wystarczy skozystac z wlasnosci charakterystycznego trojkata i potem proste obliczenia.