Zad.1 Zaznacz na rysunku sześcianu kąt między jego przekątną a płaszczyzną podstawy. Oblicz sinus tego kąta.
Zad.2 Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podstawy 10 cm i wysokości 20 cm.
Zad.3 Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego krawędź podstawy jest równa 12 cm, a krawędź boczna 10 cm.
Zad.4 Wyznacz wartość funkcji trygonometrycznych kąta nachylenia ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy a=16 cm i krawędzi bocznej b=17 cm.
Zad.5 Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, wiedząc, że przekrój tego ostrosłupa płaszczyzną zawierającą przekątną podstawy i wierzchołek ostrosłupa jest trójkątem równobocznym o polu \(\displaystyle{ S=6 \sqrt{3}}\)
Zad.6 Sześcian o krawędzi 10 cm przecięto płaszczyzną zawierającą przekątną podstawy, nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz pole powierzchni tego przekroju.
PROSZE O DOKŁADNE WYTŁUMACZENIE. Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJĘ
graniastosłupy i ostrosłupy
graniastosłupy i ostrosłupy
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, o 15:48 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale. Nie używaj Caps Locka (przynajmniej w tytule wiadomości).
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale. Nie używaj Caps Locka (przynajmniej w tytule wiadomości).
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
graniastosłupy i ostrosłupy
Zad.2
a=10, H=20
\(\displaystyle{ V=P_{P} \cdot H=\frac{3a^2 \sqrt{3}}{2} \cdot H = \frac{3 \cdot 10^2 \sqrt{3}}{2} \cdot 20 = 3000\sqrt{3} cm^3}\)
Zad. 3
a=12, b=10
\(\displaystyle{ P_{pc} = P_{p} + P_{pb} = a^2 + 3 \cdot \frac{1}{2}a \cdot h_{b}}\)
\(\displaystyle{ h_{b} = \sqrt{b^2 - \left( \frac{1}{2}a\right) ^2} = \sqrt{100 - 36} =\sqrt{64} = 8}\)
\(\displaystyle{ P_{pc} = 12^2 + \frac{3}{2} \cdot 12 \cdot 8 = 144+144 = 288 \ cm^2}\)
a=10, H=20
\(\displaystyle{ V=P_{P} \cdot H=\frac{3a^2 \sqrt{3}}{2} \cdot H = \frac{3 \cdot 10^2 \sqrt{3}}{2} \cdot 20 = 3000\sqrt{3} cm^3}\)
Zad. 3
a=12, b=10
\(\displaystyle{ P_{pc} = P_{p} + P_{pb} = a^2 + 3 \cdot \frac{1}{2}a \cdot h_{b}}\)
\(\displaystyle{ h_{b} = \sqrt{b^2 - \left( \frac{1}{2}a\right) ^2} = \sqrt{100 - 36} =\sqrt{64} = 8}\)
\(\displaystyle{ P_{pc} = 12^2 + \frac{3}{2} \cdot 12 \cdot 8 = 144+144 = 288 \ cm^2}\)
graniastosłupy i ostrosłupy
dziekuje, prosze o pomoc w rozwiazywaniu kolejnych zadan. Z gory bardzo dziekuje