pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa proste

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Blancos31
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 17 sty 2009, o 12:43
Podziękował: 1 raz

pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa proste

Post autor: Blancos31 »

Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa prostego, w którym podstawa jest rombem o przekątnych długości 12 cm i 16 cm, a przekątna ściany bocznej ma długość 15 cm
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa proste

Post autor: anna_ »

Krawędź podstawy policzysz z:
\(\displaystyle{ a^2=( \frac{1}{2} \cdot 12 )^2+( \frac{1}{2} \cdot 16 )^2}\)

Wysokość bryły z:
\(\displaystyle{ h^2=15^2-a^2}\)
ODPOWIEDZ