objetość graniastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Blancos31
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 17 sty 2009, o 12:43
Podziękował: 1 raz

objetość graniastosłupa

Post autor: Blancos31 »

Krótsza przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość \(\displaystyle{ 4 \sqrt{3}}\) i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz objętość graniastosłupa.
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 667
Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 92 razy

objetość graniastosłupa

Post autor: aniu_ta »

AU
AU
fd0e145fc9e20b45.jpg (4.12 KiB) Przejrzano 352 razy
Krótsza przekątna graniastosłupa to \(\displaystyle{ 2a}\), wysokość graniastosłupa \(\displaystyle{ H=a}\), a \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\) to krótsza przekątna sześciokąta.

Wzór na krótszą przekątną w sześciokącie o boku \(\displaystyle{ x}\) to \(\displaystyle{ d=x \sqrt{3}}\).
ODPOWIEDZ