Dwa koła i problem
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 11 wrz 2010, o 13:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 3 razy
Dwa koła i problem
Dwa koła mają promienie tej samej długości r. Odległość ich środków także jest równa r. Udowodnij, że pole części wspólnej tych kół jest większe niż \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) pola każdego z tych figur.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Dwa koła i problem
Podpowiedź:
A, B - środki danych okręgów.
C, D - punkty przecięcia się okręgów.
Trójkaty ABC i ADB są równoboczne, czyli kąty \(\displaystyle{ CAB=CBD=120^o}\)
A, B - środki danych okręgów.
C, D - punkty przecięcia się okręgów.
Trójkaty ABC i ADB są równoboczne, czyli kąty \(\displaystyle{ CAB=CBD=120^o}\)