Objętość "powiększonego" graniastosłupa praw. sześciokątnego
- addmir
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sprzed monitora
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 23 razy
Objętość "powiększonego" graniastosłupa praw. sześciokątnego
Jaka jest objętość figury utworzonej ze wszystkich punktów leżących w odległości mniejszej niż 1 od graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o wszystkich krawędziach długości 2?
Jak zrobić to zadanie?
Jak zrobić to zadanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Objętość "powiększonego" graniastosłupa praw. sześciokątnego
Pewna nie jestem, ale może tak:
Obliczę objętość bryły utworzonej ze wszystkich punktów leżących w odległości równej 1.
Objętość graniastosłupa będzie mniejsza od tej objętości graniastosłupa o wysokości.
Krawędź podstawy tego graniastosłupa to b.
\(\displaystyle{ H=4}\)- wysokość graniastosłupa
\(\displaystyle{ a=2}\) - krawędź danego ostrosłupa
Obliczam \(\displaystyle{ h}\) jedego trójkąta z podstawy
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{2 \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{3}}\)
Obliczam \(\displaystyle{ h_1}\) szukanego graniastosłupa
Z warunków zadania mamy
\(\displaystyle{ h_1=h+1}\)
\(\displaystyle{ h_1=\sqrt{3}+1}\)
Obliczam \(\displaystyle{ b}\)
\(\displaystyle{ h_1= \frac{b \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{b \sqrt{3} }{2}=\sqrt{3}+1}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{2 \sqrt{3} }{3} +2}\)
Obliczam \(\displaystyle{ V}\)
\(\displaystyle{ V=6 \cdot \frac{b^2 \sqrt{3} }{4}H}\)
\(\displaystyle{ V=32 \sqrt{3} +48}\)
Objętość szukanego graniastosłupa jest mniejsza od \(\displaystyle{ 32 \sqrt{3} +48}\), ale większa od objętości danego graniastosłupa
Nie jestem pewna czy ta bryła to graniastosłup. (całkiem możliwe, że nie. Krawędzie nowej bryły mogą być zaokrąglone))
Obliczę objętość bryły utworzonej ze wszystkich punktów leżących w odległości równej 1.
Objętość graniastosłupa będzie mniejsza od tej objętości graniastosłupa o wysokości.
Krawędź podstawy tego graniastosłupa to b.
\(\displaystyle{ H=4}\)- wysokość graniastosłupa
\(\displaystyle{ a=2}\) - krawędź danego ostrosłupa
Obliczam \(\displaystyle{ h}\) jedego trójkąta z podstawy
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{2 \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{3}}\)
Obliczam \(\displaystyle{ h_1}\) szukanego graniastosłupa
Z warunków zadania mamy
\(\displaystyle{ h_1=h+1}\)
\(\displaystyle{ h_1=\sqrt{3}+1}\)
Obliczam \(\displaystyle{ b}\)
\(\displaystyle{ h_1= \frac{b \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{b \sqrt{3} }{2}=\sqrt{3}+1}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{2 \sqrt{3} }{3} +2}\)
Obliczam \(\displaystyle{ V}\)
\(\displaystyle{ V=6 \cdot \frac{b^2 \sqrt{3} }{4}H}\)
\(\displaystyle{ V=32 \sqrt{3} +48}\)
Objętość szukanego graniastosłupa jest mniejsza od \(\displaystyle{ 32 \sqrt{3} +48}\), ale większa od objętości danego graniastosłupa
Nie jestem pewna czy ta bryła to graniastosłup. (całkiem możliwe, że nie. Krawędzie nowej bryły mogą być zaokrąglone))
- addmir
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sprzed monitora
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 23 razy
Objętość "powiększonego" graniastosłupa praw. sześciokątnego
No właśnie. Moim zdaniem wzdłuż krawędzi będą kawałki walców a w wierzchołkach powstaną kawałki kul.nmn pisze:Nie jestem pewna czy ta bryła to graniastosłup. (całkiem możliwe, że nie. Krawędzie nowej bryły mogą być zaokrąglone))
-
- Użytkownik
- Posty: 684
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 101 razy
Objętość "powiększonego" graniastosłupa praw. sześciokątnego
Wydaje mi się, że na krawędziach bocznych będą fragmenty walców (tak jak mówisz), wycinek zawierający dwa razy promień i fragment powierzchni bocznej, między promieniami zapewne będzie kąt taki jak kąt pomiędzy ścianami graniastosłupa, tj. 120 stopni. Przekrojem równoległym do podstawy takiego fragmentu walca będzie wycinek koła o promieniu 1cm i kącie rozwarcia 120 stopni. "Resztę" ściany bocznej nowej bryły policzymy jako ostrosłup ścięty o wysokości 1, gdzie ściany boczne są nachylone do podstawy dolnej pod kątem 60 stopni. Analogicznie będzie dla krawędzi podstaw, z tym że kąt dla walca inny (270stopni?) oraz podstawy będą nie ostrosłupami a graniastosłupami. Ale to już łatwiej. Nie mam jeszcze pomysłu na wierzchołki, jak przyjdzie mi do głowy to napiszę. Ofc traktować to co piszę z ograniczonym zaufaniem
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Objętość "powiększonego" graniastosłupa praw. sześciokątnego
Chyba mam.
Trzeba obliczyć objętość bryły, utworzonej ze wszystkich punktów leżących w odległości równej 1.
Objętość bryły z zadania będzie od niej mniejsza.
Część przekroju poziomego:
[/url]
Do ścian będą doklejone prostopadłościany o krawędzi podstawy 2 x 1 i wysokości 2. (będzie ich 6)
\(\displaystyle{ V_1=6 \cdot 2 \cdot 1 \cdot 2=24}\)
Do krawędzi bocznych będą doklejone części walców. Będzie ich 6 i w sumie ich objętość będzie równa objętości walca o promieniu podstawy 1 i wysokości 2.
\(\displaystyle{ V_2=\pi \cdot 1^2 \cdot 2=2\pi}\)
Do każdej podstawy będzie będą doklejony graniastosłup o podstawie sześciokąta foremnego o krawędzi 2 i wysokości 1.
\(\displaystyle{ V_3=2 \cdot 6 \cdot \frac{2^2 \sqrt{3} }{4} \cdot 1=12 \sqrt{3}}\)
W wierzchołkach podstaw będzie \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\) pólkuli. Tych części będzie 12. Ich objętośc będzie równa objętości kuli o promieniu 1.
\(\displaystyle{ V_4= \frac{4}{3} \pi 1^3= \frac{4}{3} \pi}\)
Objętość bryły
\(\displaystyle{ V=V_1+V_2+V_3+V_4=24+2 \pi+12 \sqrt{3}+\frac{4}{3} \pi= \frac{10}{3} \pi +12 \sqrt{3}+24}\)
Objętość bryły będzie mniejsza od \(\displaystyle{ \frac{10}{3} \pi +12 \sqrt{3}+24}\)
Trzeba obliczyć objętość bryły, utworzonej ze wszystkich punktów leżących w odległości równej 1.
Objętość bryły z zadania będzie od niej mniejsza.
Część przekroju poziomego:
[/url]
Do ścian będą doklejone prostopadłościany o krawędzi podstawy 2 x 1 i wysokości 2. (będzie ich 6)
\(\displaystyle{ V_1=6 \cdot 2 \cdot 1 \cdot 2=24}\)
Do krawędzi bocznych będą doklejone części walców. Będzie ich 6 i w sumie ich objętość będzie równa objętości walca o promieniu podstawy 1 i wysokości 2.
\(\displaystyle{ V_2=\pi \cdot 1^2 \cdot 2=2\pi}\)
Do każdej podstawy będzie będą doklejony graniastosłup o podstawie sześciokąta foremnego o krawędzi 2 i wysokości 1.
\(\displaystyle{ V_3=2 \cdot 6 \cdot \frac{2^2 \sqrt{3} }{4} \cdot 1=12 \sqrt{3}}\)
W wierzchołkach podstaw będzie \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\) pólkuli. Tych części będzie 12. Ich objętośc będzie równa objętości kuli o promieniu 1.
\(\displaystyle{ V_4= \frac{4}{3} \pi 1^3= \frac{4}{3} \pi}\)
Objętość bryły
\(\displaystyle{ V=V_1+V_2+V_3+V_4=24+2 \pi+12 \sqrt{3}+\frac{4}{3} \pi= \frac{10}{3} \pi +12 \sqrt{3}+24}\)
Objętość bryły będzie mniejsza od \(\displaystyle{ \frac{10}{3} \pi +12 \sqrt{3}+24}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 684
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 101 razy
Objętość "powiększonego" graniastosłupa praw. sześciokątnego
Racja, pomyliłem te kąty rozwarcia stożków, z rysunku faktycznie widać 60 stopni. Ale jak doszłaś do tego, że na każdym wierzchołku będzie \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\) półkuli?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Objętość "powiększonego" graniastosłupa praw. sześciokątnego
Że kawałek półkuli to oczywiste. Kąt między promieniami koła wielkiego będzie miał \(\displaystyle{ 60^o}\),czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\) pólkuli.
- addmir
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sprzed monitora
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 23 razy
Objętość "powiększonego" graniastosłupa praw. sześciokątnego
@nmn
Przy krawędziach podstaw też powstaną kawałki walców, prawda? Czyli jeszcze trzeba dodać do tego, co już obliczyłaś, objętość tych walców. Czy może się mylę
Przy krawędziach podstaw też powstaną kawałki walców, prawda? Czyli jeszcze trzeba dodać do tego, co już obliczyłaś, objętość tych walców. Czy może się mylę
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Objętość "powiększonego" graniastosłupa praw. sześciokątnego
Kurcze, chyba masz rację. Do podstaw dokleiłam tylko sześciokąt i do ścian graniastosłypy, więc tam będzie 'dziura'.
Na wszelki wypadek poproszę o konsultacje fachowca.
-- dzisiaj, o 20:09 --
Trzeba dodać jeszcze objętość 12 ćwierćwalców o promieniu 1 i wysokości 2, czyli w sumie objętość 3 walców.
Na wszelki wypadek poproszę o konsultacje fachowca.
-- dzisiaj, o 20:09 --
Trzeba dodać jeszcze objętość 12 ćwierćwalców o promieniu 1 i wysokości 2, czyli w sumie objętość 3 walców.