Problem z ostroslupem i prostopadloscianem

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
MatematycznyAnanas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 paź 2010, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Problem z ostroslupem i prostopadloscianem

Post autor: MatematycznyAnanas »

Witam, nie bylo mnie pare dni w szkole przez chorobe i nie rozumiem ponizszych zadan. Czy moglbym prosic o male wyjasnienien oraz rozwiazanie?
Dany jest ostroslup prawidlowy trojkatny o krawedzi podstawy a=18 i kacie nachylenia krawedzi bocznej do plaszczyzny podstawy 60 stopni. Wyznacz objetosc i pole powierzchni bocznej tego ostroslupa
Podstawa prostopadloscianu jest prostokat o stosunku dlugosci bokow 1:2 i polu \(\displaystyle{ 32cm^{2}}\). Przekatna prostopadloscianu tworzy z jego wysokoscia kat \(\displaystyle{ \alpha}\) , taki ze \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{3}{5}}\). Wyznacz wymiary prostopadloscianu.
Z gory bardzo dziekuje za pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Problem z ostroslupem i prostopadloscianem

Post autor: piasek101 »

2) Zatem boki prostokąta to (x) i (2x) - czyli znane bo masz pole.

Wyznacz przekątną podstawy.
A potem z trójkąta prostokątnego : przekątna podstawy; przekątna bryły; wysokość bryły.
ODPOWIEDZ