Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
-
Blancos31
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 17 sty 2009, o 12:43
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: Blancos31 »
Dwie krawędzie prostopadłościanu mają długość a=3 i b=20. Pole powierzchni całkowitej jest równe 350. Oblicz objętość tego prostopadłościanu.
Pc = 350,
Pp = 3*20 = 60
Pc = 2*Pp + Pb
350 = 120 + Pb
Pb = 230
Jak obliczyć wysokość ? która potrzebna jest do objętości?
-
florek177
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Post
autor: florek177 »
z pola bocznego
-
Blancos31
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 17 sty 2009, o 12:43
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: Blancos31 »
tylko to wiem, nie wiem jak to obliczyć
-
florek177
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Post
autor: florek177 »
masz dwie ściany o szerokości a, i dwie o szerokości b. wszystkie mają wysokość H.
napisz wzór i wyznacz H.
-
Blancos31
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 17 sty 2009, o 12:43
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: Blancos31 »
nie wiem jaki to wzór i jak wyznaczyć H. Możesz mi rozpisać ten wzór ?
-
alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Post
autor: alfgordon »
\(\displaystyle{ Pc=2 \cdot 3 \cdot 20+2 \cdot 3 \cdot H+2 \cdot 20 \cdot H}\)
\(\displaystyle{ Pc=350}\)
\(\displaystyle{ 350=120 +6H+40H}\)
\(\displaystyle{ 230=46H}\)
\(\displaystyle{ H=5}\)