Ostroslup prawidlowy szescio/cztero kątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
dan322
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 sty 2011, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 2 razy

Ostroslup prawidlowy szescio/cztero kątny

Post autor: dan322 »

Witam was moglibyscie mi pomoc rozwiazac te zadania? Myslalem nad tym a nie moge rozkminic tego...
poprosze o obliczenia dzieki

1.Krawedz podstawy ostroslupa prawidlowego szesciokątnego ma dlugosc 10, a kąt miedzy jego przeciwleglymi scianami bocznymi ma miare 60stopni. Oblicz wysokość tego ostroslupa.



2. Ostroslup prawidlowy czworokątny ma wszystkie krawedzie o rownych dlugosciach.
a)Oblicz miare kąta miedzy sasiednimi scianami bocznymi

b) kat miedzy sasiednimi scianami ostroslupa prawidlowego czworokatnego ma miare 120stopni. Oblicz miare kata miedzy krawedzia boczna a krawedzia podstawy tego ostroslupa.
Ostatnio zmieniony 9 sty 2011, o 20:56 przez dan322, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Ostroslup prawidlowy szescio/cztero kątny

Post autor: anna_ »

1.
Wysokość ostrosłupa to wysokośc trojkąta równobocznego o boku:
\(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{10 \sqrt{3} }{2}}\)
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Ostroslup prawidlowy szescio/cztero kątny

Post autor: florek177 »

1. w podstawie masz 6 trójkątów równobocznych; rysujesz wysokości ścian bocznych i dłuższą przekątną podstawy ( dwa boki trójkąta ) i z trójkąta równoramiennego liczysz co trzeba; dany kąt jest przy wierzchołku.

2. chyba chodzi o krawędzie równe
dan322
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 sty 2011, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 2 razy

Ostroslup prawidlowy szescio/cztero kątny

Post autor: dan322 »

florek177 pisze:1. w podstawie masz 6 trójkątów równobocznych; rysujesz wysokości ścian bocznych i dłuższą przekątną podstawy ( dwa boki trójkąta ) i z trójkąta równoramiennego liczysz co trzeba; dany kąt jest przy wierzchołku.

2. chyba chodzi o krawędzie równe

tak... pomylka ... dzieki..
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Ostroslup prawidlowy szescio/cztero kątny

Post autor: anna_ »

1. Florek ten trójkąt będzie równoboczny
czyli bok to dwie wyskości 'malego trójkąta' z podstawy.
dan322
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 sty 2011, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 2 razy

Ostroslup prawidlowy szescio/cztero kątny

Post autor: dan322 »

Ok kumam te pierwsze zadanie... dzieki a co z drugim ?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Ostroslup prawidlowy szescio/cztero kątny

Post autor: florek177 »

nie do Ciebie; dan myślał, że chodzi o krawędzie, ale zaskoczył.
Ostatnio zmieniony 9 sty 2011, o 21:12 przez florek177, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Ostroslup prawidlowy szescio/cztero kątny

Post autor: anna_ »

florek177 pisze:wysokości
To do mnie?

Brałam przekrój wysokość ścian bocznych i odcinek w podstawie (on nie będzi dłuższą przekatną podstawy)
co robię źle?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Ostroslup prawidlowy szescio/cztero kątny

Post autor: florek177 »

w drugim - w podstawie masz kwadrat - i robisz to samo, tylko w odwrotnej kolejności.
dan322
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 sty 2011, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 2 razy

Ostroslup prawidlowy szescio/cztero kątny

Post autor: dan322 »

w sumie latwe te zadania jak ktos wytlumaczy spoko dzieki wam
pozdrawiam
ODPOWIEDZ