Oblicz pole powierzchni i objetość granistosłupa prawidłowego:
a/ czworokatnego o krawedzi podstwy 4 i wysokosci 8
b/ trójkatnego o krawędzi podstawy 3 i wysokości 7
c/ sześciokątnego o krawędzi podstawy 2 i wysokości 9.
Oblicz pole powierzchni i objetość granistosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 9 sty 2011, o 14:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łapanów
- dora1255
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 3 kwie 2010, o 14:57
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 11 razy
Oblicz pole powierzchni i objetość granistosłupa
\(\displaystyle{ a) \ P _{p}=a ^{2} = 4 ^{2} = 16 \\ P _{b} = L _{p} \cdot H=16 \cdot 8= 128 \\
P _{c}=P _{b} + 2P _{p} =128+2 \cdot 16=128+32=160 \\
V==16 \cdot 8= 128 \\
b) \ P _{p}= \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4} = \frac{9 \sqrt{3} }{4} \\ P _{b}=L _{p} \cdot H=9 \cdot 7=63 \\
P _{c}=P _{b} + 2P _{p}=63+2 \cdot \frac{9 \sqrt{3} }{4}=63+4,5 \sqrt{3} = 4,5(14+ \sqrt{3}) \\
V=P _{p} \cdot H=\frac{9 \sqrt{3} }{4} \cdot 7= \frac{63 \sqrt{3} }{4} \\
c) \ P _{p}= \frac{3a ^{2} \sqrt{3} }{2} = 6 \sqrt{3} \\
P _{b}=L _{p} \cdot H=12 \cdot 9=108 \\
P _{c}=P _{b} + 2P _{p}=108+2 \cdot 6 \sqrt{3}=108+12 \sqrt{3}= 12(9+ \sqrt{3})\\
V=P _{p} \cdot H=6 \sqrt{3} \cdot 9=54 \sqrt{3} \\}\)
Mam nadzieję, że dobrze
P _{c}=P _{b} + 2P _{p} =128+2 \cdot 16=128+32=160 \\
V==16 \cdot 8= 128 \\
b) \ P _{p}= \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4} = \frac{9 \sqrt{3} }{4} \\ P _{b}=L _{p} \cdot H=9 \cdot 7=63 \\
P _{c}=P _{b} + 2P _{p}=63+2 \cdot \frac{9 \sqrt{3} }{4}=63+4,5 \sqrt{3} = 4,5(14+ \sqrt{3}) \\
V=P _{p} \cdot H=\frac{9 \sqrt{3} }{4} \cdot 7= \frac{63 \sqrt{3} }{4} \\
c) \ P _{p}= \frac{3a ^{2} \sqrt{3} }{2} = 6 \sqrt{3} \\
P _{b}=L _{p} \cdot H=12 \cdot 9=108 \\
P _{c}=P _{b} + 2P _{p}=108+2 \cdot 6 \sqrt{3}=108+12 \sqrt{3}= 12(9+ \sqrt{3})\\
V=P _{p} \cdot H=6 \sqrt{3} \cdot 9=54 \sqrt{3} \\}\)
Mam nadzieję, że dobrze